De ondergrondse warmtebatterij
Verwarming en tapwater zijn de grootste energieverbruikers in een gebouw. In de winter periode is de energievraag het hoogst, maar is energie juist duur of leveren zonnepanelen of zon thermische collectoren niet voldoende vermogen omdat de zon minder aanwezig is. Een warmtebatterij ot thermische energieopslag biedt hier de oplossing.
Warmte die in het voorjaar, de zomer en het najaar wordt geproduceerd wordt opslagen in de warmtebatterij. Dit tot een maximale temperatuur van 90°C. In de winterperiode kan deze warmte vervolgens worden gebruik om een gebouw te verwarmen en om te voorzien in het tapwaterverbruik.
De warmtebatterij is breed inzetbaar en geschikt voor toepassing in woningen, utiliteitsgebouwen, industrieterreinen, woonwijken, industrie, landbouw en vele andere toepassingen
Door de warmtebatterij op een slimme manier te laden, bijvoorbeeld met zon-thermische collectoren, restwarmte, een warmtenet of een warmtepomp in combinatie met PV zonnepanelen of dynamische energie uit het net, kun je direct besparen op de energiekosten en wordt je onafhankelijk van het gasnet.
De ondergrondse warmtebatterij is aan alle kanten voorzien van isolatie, waterdichte folies en beschermende doeken. In de opslag wordt een aluminium spaceframe geplaatst. Dit frame geeft de opslag zijn draagkracht om een deze af te dekken. Wanneer dit dek is aangevuld met een grondlaag is het terrein erboven weer bruikbaar. Hier kan bijvoorbeeld een grasveld op komen, een speeltuin of zelfs een parkeerplaats.
Supro levert de warmtebatterij inclusief: Vergunning, bodemonderzoek, bronbemaling, gebouwondersteuning, grondwerkzaamheden, installatie en bovengelegen grasveld, speeltuin of parkeerplaats.

Werkgebied van de warmtebatterij
De thermische energie, meestal warmte, wordt uit de ondergrondse opslag naar een TSA (warmtewisselaar) verpompt waar deze zijn warmte afgeeft aan de warmtevrager. Een ondergrondse warmteopslag kan ingezet worden bij temperaturen van 5 °C tot 90 °C. Binnen dit temperatuurtraject heeft de warmteopslag een energetische inhoud van 98 kWh per m3 water. Wordt de delta kleiner, dan zakt de energiedichtheid ook:
- Bij 85°C deltaT: 98 kWh / m3
- Bij 50°C deltaT: 58 kWh / m3
- Bij 40°C deltaT: 46 kWh / m3
Het systeem

Opslag
Energie uit een duurzame bron wordt opgeslagen voor gebruik op een later moment (op dag-of weekbasis bij een piekbuffer en voor gebruik in de winter bij seizoensopslag)
Duurzame energiebron
Duurzame warmtebronnen kunnen o.a. zijn: stroom uit zon- en wind opgewekt met een warmtepomp, aardwarmte, bodemenergie, zonnewarmte (collectoren) of restwarmte van bedrijven/fabrieken/warmtepompen.
Zonne- collectoren
Met zon-thermische collectoren maak je direct warm water op je dak, klaar voor direct gebruik of voor de opslag.
Zonne- panelen
Met de warmtebatterij voor tapwater, verwarming en koeling in combinatie met zonnepanelen op het dak voor stroom en een warmtepomp ben je volledig zelfvoorzienend en energieneutraal.
Warmte berschikbaar
Tijdens spits op het elektriciteitsnet (piekopslag) of tijdens de winter (seizoensopslag) wordt het gebouw of de wijk ‘passief’ verwarmd vanuit de opslag.
Warmte wisselaar
Met een warmtewisselaar kun je energie regenereren uit gassen of vloeistoffen. je maakt direct gebruik van restwarmte uit je processen voor direct gebruik, het aandrijven van een warmte gedreven koelmachine of voor de opslag.